Go to top

Onzichtbare beugels

Linguale orthodontie

Lingualdontist Rens van Zanden startte zo’n 10 jaar geleden met deze techniek en zette het voor Nederland op de kaart. In 2010 richtte hij samen met zijn collega Eelco Krabbe de Vereniging voor Linguale Orthodontie ( NVvLO ) op. Op dit moment zijn het aantal Lingualdontisten nog zeer beperkt in Nederland.

De beugel bestaat uit speciale brackets die onzichtbaar aan de binnenkant van de tanden worden geplaatst. Elke afwijking die met een reguliere slotjesbeugel ( slotjes op de buitenkant van de tanden ) behandeld kan worden, kan ook met deze techniek worden gedaan, echter ervaring speelt voor deze ambachtelijke techniek een bijzonder grote rol.

De kosten zijn gemiddeld een factor 2 tot 3 hoger dan reguliere beugelbehandelingen: de controles nemen meer tijd in beslag, de gebruikte materialen zijn veel duurder en er is sprake van een redelijk kostbare laboratoriumfase.
Zie ook: www.lingualebeugel.nl

Invisalign®

Naast linguale orthodontie bestaat ook Invisalign als ( nagenoeg ) onzichtbare behandelmethode.

Voor het behandelen van kleine gebitsafwijkingen is de Invisalign-technologie® een behandeloptie. De tanden en kiezen worden verplaatst door het dragen van opeenvolgende transparante, van dunne folie gemaakte, hoesjes gedurende minimaal 16 uur.

De behandelingen met een linguale beugel zijn technisch beter. Er is meer controle over de tanden en het nauwkeuriger resultaat is wetenschappelijk aangetoond.